9 Okt. Demonstratie Briggs sproeibomen + Nelson (nachtvorst)beregening

Demonstratie Briggs sproeibomen + Nelson (nachtvorst)beregening

Maandag 9 Oktober vanaf 14:00 zal de werking en bediening van de Briggs sproeibomen worden getoond.

Locatie : Agrobaan  Ysselsteyn

Hierbij zijn de volgende bomen aanwezig:

Briggs R46 sproeiboom

Deze boom heeft een boombreedte van 46M en met de Nelson R55 eindsproeiers heeft deze een werkbreedte van +/- 66M.

Deze boom word tijdens het transport hydraulisch opgepakt en blijft aan de haspel gemonteerd.  Door een nieuwe snelkoppeling kunnen de buitenste delen tijden het transport op de weg onder de binnenste delen worden opgehangen waardoor de totale transportbreedte word beperkt.

 

Briggs R64/2 4-wielige sproeiboom

Deze sproeiboom heeft een boombreedte van 64M en met de Nelson R55 eindsproeiers heeft deze een werkbreedte van +/- 84M

Deze sproeiboom word tijden het verzetten  losgekoppeld van de haspel.  Doordat deze sproeiboom op een gestuurd 4-wielig onderstel staat kan deze door een tractor als naar de volgende werkgang worden getrokken.

Hierbij enkele films van de sproeiboom

Verschillende sproeiers

Op deze sproeibomen zullen ook verschillende soorten sproeiers gemonteerd worden waaronder de Nelson Rotator en Spinner series. Hierbij passen we ook verschillende drukregelaars toe zodat de verschillen duidelijk zichtbaar zijn wat het effect is van de verschillende werkdrukken.

Nelson heeft ook een zeer uitgebreide range in sproeiers voor Solid Set systems (buizen beregening). Hier zullen we de Nelson R2000WF sproeier laten zien tegenover de traditionele sproeiers. De R2000WF zullen worden voorzien van drukregelaars om duidelijk het verschil in afgifte te laten zien bij variërende werkdrukken door lengte verschillen.

Nachtvorstberegening

Tevens word er gekeken naar de intensiteit van beregenen wat zeker bij nachtvorstberegening een belangrijk thema is. Door gebruik te maken van de juiste sproeier bij de juiste werkdruk kan een verschil in intensiteit enorm verlaagd worden ( van 11mm/uur naar +/- 3,5mm/uur ) Hiermee voorkom je tijdens een periode van nachtvorstberegening weer schade aan het gewas en wegspoelen van meststoffen door de grote hoeveelheid neerslag in een korte periode.  Bijkomend voordeel is door de beperkte capaciteit van de bronnen er toch een grotere oppervlakte tegelijkertijd beregend kan worden.